fbpx

*** משלוח חינם לכל חלקי הארץ ***

תפריט

אכילה בררנית

אכילה בררנית

מה זו אכילה בררנית וטיפים שיכולו לעזור לכם

רק שניצל ופסטה? שחס ושלום שום רוטב לא יגע בצלחת?
אכילה בררנית הינה מצב בו הילד נמנע ממזונות ספציפיים ומוכן לאכול רק מזונות מסויימים.


במחקר משנת 2014 נמצא כי יש מספר הבדלים בין ילדים שהם אכלים בררניים לבין אלו שלא. אכילה בררנית הייתה שכיחה יותר בבנים מאשר בבנות. משקל הלידה של אכלנים בררניים היה נמוך יותר מאשר אלו שלא סווגו כאכלנים בררניים ובגיל 4 עדיין משקלם של האכלנים הבררניים היה נמוך יותר, ואף הם סווגו יותר בתת משקל.
נצפה כי הורים של אכלנים בררניים עקבו פחות אחרי התנהגויות האכילה של ילדיהם, אך מצד שני השרו יותר לחץ הקשור באכילה שיכול לגרום להפחתת ההנאה מהאוכל. אכלנים בררנים צרכו בתדירות נמוכה יותר מזונות כמו: ירקות, דגים, בשר ודגנים מלאים ואכלו מזונות לא בריאים עתירי פחמימות ושומנים כמו צ'יפס, מזון מהיר ועוגיות בתדירות גבוהה יותר משאר הילדים. ייתכן כי הורים לאכלנים בררנים מתירים להם לאכול מזון טעים אך שאינו בריא בכדי לפצות על הצריכה הנמוכה של המזונות האחרים. עם זאת, עדיין נמצא בגיל 4 כי היו יותר אכלנים בררניים בתת משקל מאשר שאר הילדים וה-BMI הממוצע של הבררניים היה נמוך יותר. זאת ועוד, נמצא כי אכלנים בררניים מאופניים באי שקט במהלך האכילה, נטייה לשובע מהיר, אכילה איטית בשילוב הנאה נמוכה ממזון והיענות נמוכה למזון. נמצא כי אכילה בררנית/טורדנית הינה שילוב מורכב של מספר התנהגויות שונות ובעיקר מונעות מצורך בסיסי בשליטה.
אז מה עושים?
להלן מספר עקרונות וכלים ליישום:
1.זה נפוץ מאוד בגילאי 2-6 ולרוב יושב על צורך רגשי בשליטה שמאוד חזק בשלב ההתפתחותי בגיל הזה בשל בניית אישיות ויציאה לעצמאות. בגיל הזה יש שני כוחות מנוגדים: האחד, הרצון בנפרדות ויציאה לעצמאות והשני הרצון לקירבה מחדש וחשש מהנפרדות. וכששני הכוחות האלו מתנגשים נוצרים התקפי זעם ומאבקי כוח. זה לא מתוך מהות לפגוע באמת במישהו. הילד פשוט לומד את הסביבה ואת עצמו ולכן התפקיד ההורי מאוד חשוב כאן בדוגמא אישית ובתיווך.
2.אני לא בעד כפייה או צמצום גבולות משמעותי במה שהילד.ה אוכל.ת, אלא להרחיב מעגלים ולהוסיף.
3.תיזכרו, הילדים הם שיקוף שלכם! כשאתם לא תעשו מזה סיפור הם לא יעשה מזה סיפור. Less is more
4.דוגמא אישית שלכם. חשפו את עצמכם למזונות חדשים ולא רק במזון. תרגלו יציאה מהשגרה וספונטניות. למשל, היום אוכלים רק עוגה. גם אם רוצה שוקולד אז להחזיק את הגבול ולא להישבר
5.חשיפה קבועה למזון חדש. המשיכו כל הזמן להניח על השולחן מזונות חדשים. אם הילד.ה לא רוצה לנסות אותם – אל תכעסו. במקום להביע אכזבה או כעס כדאי לומר: "לא נורא, אנחנו מאמינים שתטעם.י את זה בפעם אחרת".
6.בקשו ממנו.ה לעזור לכם לבחור מזונות חדשים כמו פירות וירקות, גבינות שונות או כל סוג מזון שהייתם מעוניינים שהוא/ היא תטעם. בניסוח, אפשר אפילו לרתום לבחירת מזונות חדשים לאבא ואמא. לחבר לבריאות שלכם ולהעצים את עניין ההקשבה לגוף והבריאות ושהדעה והעזרה שלו.ה מאוד חשובה למשפחה
7.נכון כשאתם מבשלים אתם רוצים שכולם יאכלו? נצלו את זה אצל הילד.ה! אז בשלו ביחד. לא רק שניצל או נקניקיות. ממש עשו מזה מאורע עם סינר וכובע. כולל הגשת המזון באופן מצחיק, מהנה שיגרום למוטיבציה לנסות לטעום.
8.תנו שם למאכלים. שמות מצחיקים, היתוליים
9.הכינו מאכלים שדומים למזון הקבוע. למשל, במקום חביתה אז בוריאציות שונות כמו שלוליות גבינה וכדומה.
10.ודאו שיש טווח זמן שיאפשר נקודת רעב מספקת
11.נסו להציע מאכלים חדשים (אפילו הדומים לאוכל הקבוע) כשמגיעים חברים הביתה
12.ערכו טבלת מוטיבציה משפחתית שבה כל אחד אחראי למלא בטבלה מדבקה על כל אחד מסוגי אבות המזון השונים שאכל היום ושורה נוספת גם על משהו חדש שניסיתי. אין צורך לדבר עם הילד.ה על זה. פשוט כל אחד יעשה את זה לעצמו. החשיפה של הילד.ה לזה, תגדיל מוטיבציה פנימית והדגש במסר הוא הקשבה ומודעות עצמית של כל אחד עם אחריות אישית


ואחרון חביב,
מכיוון שאכילה בררנית, לרוב יושבת על צורך בשליטה, אני ממליצה לצפות בשתי הרצאות בדיוק על נושא זה:

סמכות הורית- על גבולות ועצמאות https://www.facebook.com/michalhikry/videos/10217678779863839/

הפעולות הפשוטות לחיזוק בטחון עצמי אצל הילד שלך https://www.facebook.com/michalhikry/videos/10218843683865711
 
 
בהצלחה ❤️
מיכל

הירשמו לניוזלטר וקבלו חיבוק חמים באמצעות הטבה מיוחדת שתעניק לכם

אחוז הנחה ברכישה הראשונה

* בהרשמה הינך מאשר/ת דיוור מהחברה ויכול/ה להסיר את עצמי בכל רגע.